Řidičům mířícím z Chebska na D5 ulehčí cestu nová silnice u Plané

Planá (Tachovsko) - Po nedávném otevření obchvatu Plané chybí řidičům mířícím z Chebska na Tachovsko na dálnici D5 čtyřkilometrový obchvat Kočova a Janova. Stavbu za 850 milionů Kč, která má výrazně snížit nehodovost od otevření D5 před deseti lety, zahájí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v létě. Zbylých pět kilometrů z Janova k Nové Hospodě u dálnice zůstane zřejmě v současné podobě, pouze se narovnají nebezpečné zatáčky. ČTK to řekl šéf ŘSD Plzeň Zdeněk Kuťák.

„Nyní dobíhá stavební povolení, v únoru nebo v březnu vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele a stavba začne koncem prázdnin a skončí v roce 2010,“ dodal. Na akci by mělo mít letos ŘSD 212 milionů Kč.
„Silnici z Kočova do Janova (ve směru od Plané k D5) narovnáme, rozšíříme a přejdeme údolí řeky Mže,“ řekl Kuťák. Naváže na obchvat Plané, dokončený loni v listopadu. Největší stavbou bude velký most přes údolí Mže, který spolkne 40 procent ceny stavby.


„Zejména Kočov je velmi nebezpečný, je tam hodně nehod. Nová silnice se mu vyhne,“ řekl starosta pětitisícové Plané Karel Vrzala. Obcemi denně projíždí asi 8000 vozů. Řada z nich volí místo karlovarského tahu na Plzeň dálnici D5, na níž se dostávají přes Planou.


O zbylém pětikilometrovém úseku mezi Janovem a D5, který je v dokumentaci pro územní rozhodnutí, není rozhodnuto. Jde o obchvaty Bezděkova a Damnova až k Nové Hospodě za dalších 453 milionů korun. „Nabízí se přikročit jen k dílčím rektifikacím (napřímení úseků) v problematických částech a ušetřit peníze,“ uvedl Kuťák. O tomto řešení povede ŘSD jednání, ale jasnou prioritou je úsek z Kočova do Janova.


Na dvoukilometrový obchvat Plané čekali lidé 15 let. Po otevření dálnice D5 do Rozvadova v roce 1998 vzrostla na úzkém dvanáctikilometrovém úseku Nová Hospoda-Planá nehodovost sedmkrát. Situace ve městě, kudy vede hlavní tah Plzeň-Cheb, se značně zhoršila po vstupu ČR do EU.


Jihozápadní obchvat Plané vyústil za Brodem nad Tichou, kde je od října 2003 tříkilometrová silnice. K dálnici D5 zbývá napřímit a rozšířit devět kilometrů z Kočova na Novou Hospodu.

Vydáno pod