Leteckou záchrannou službou ze zákona smluvně zajistí stát

Praha - Ministerstvo zdravotnictví bude mít ze zákona povinnost zajistit smluvně i finančně provoz letecké záchranné služby. Počítá s tím vládní novela zákona o péči o zdraví lidu, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Informoval o tom ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Novela je potřebná pro provoz letecké záchranné služby od příštího roku. Činnost letecké záchranky je nyní zajištěna jen do konce roku na základě usnesení vlády smlouvami se státními i nestátními provozovateli. Pro následující roky ale bude třeba vyhlásit výběrová řízení podle zpřísněného zákona o veřejných zakázkách, uvedl při schvalování novely v Senátu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Proti novele měli výhrady sociální demokraté kvůli obavám, že její znění umožní využívat jen soukromé firmy. Podle Julínka je ale novela napsána správně a „nepředurčuje, jestli bude létat státní nebo nestátní letka“. Ministerstvo zajišťuje a financuje vrtulníky pro leteckou záchrannou službu již dnes. Zákon mu to ale zatím neukládá, úřad to dělá na základě usnesení kabinetu z roku 1999. Beze změny zůstává v zákoně ustanovení, podle nějž zdravotnickou záchranku zřizují kraje, které odpovídají za její organizaci a zajištění činnosti ve svém obvodu.

Prezident podepsal také poslaneckou novelu, podle níž občanská sdružení nebudou muset od letošního července mít povinně toto označení už ve svém názvu. Autoři novely mají za to, že změna názvu by přinesla zbytečnou administrativu a náklady nejen většině občanských sdružení, ale i veřejné správě.

Další zákon má umožnit vývoz či dovoz zařízení, které by mohlo sloužit k trestu smrti, mučení či jinému nelidskému zacházení, pouze na základě povolení ministerstva průmyslu a obchodu. Do zemí, které by tyto věci mohly k uvedeným praktikám skutečně použít, úřady vývoz povolovat nemají.

Klaus stvrdil svým podpisem také novelu zákona o svobodném přístupu k informacím, která zpřísňuje pravidla pro přístup k některým vnitřním dokumentům NATO a EU. Novela se týká interních unijních a aliančních materiálů, které ale nepatří mezi utajované informace. Má umožnit úřadům, aby i u těchto dokumentů zakázaly jejich zveřejnění. Omezení přístupu neoprávněných osob k materiálům označeným v NATO „Unclassified“ a v EU „Limite“ vyplývá podle vlády z požadavků obou organizací.

Vydáno pod