Ve dvou obcích na Zlínsku končí referendum o olympiádě

Zlínsko - Představitelé obcí Suchá Loz na Uherskohradišťsku a Vysokého Pole na Zlínsku dnes zveřejní výsledky místních referend o konání olympijských her v Praze v roce 2016. Svůj názor, zda olympiádu ano či ne, mohou obyvatelé vesnic vyjádřit do dnešního poledne. Podle odhadů starosty Suché Lozi Petra Gazdíka se všelidového hlasování zúčastnilo do úterního poledne asi 40 procent oprávněných voličů.

Vyhlášením referenda reagovali starostové na rozhodnutí pražského zastupitelstva, které zamítlo petici obcí za vypsání celostátního referenda. Starostové sdružení ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci se totiž obávají toho, že případné konání olympiády ubere peníze z jejich rozpočtů.

„Není to zbytečná akce, vycházíme z předvolebního slibu primátora Béma, který v Otázkách Václava Moravce sliboval k olympiádě referendum, které ale pražské zastupitelstvo minulý týden zamítlo. V případě olympiády se jedná o největší investiční akci v posledních letech a občané by se měli rozhodnout, zda ji v Česku chtějí,“ tvrdí starosta Suché Lozi Gazdík. Navíc plánuje zítra na celostátním sdružení místních samospráv oslovit ostatní obce, aby také uspořádaly referendum.

Pražský magistrát se však při rozhodování o referendu opíral o ústavu. Konání olympijských her není výkonem státní moci, tudíž nemůže být celostátní referendum vypsáno. „Referendum předpokládá, aby voliči měli úplné a nezkreslené informace, a já se obávám, že je v Suché Lozi a ve Vysokém Poli neměli,“ dodává místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Zedníček. Z případné olympiády by prý mělo prospěch celé Česko: „Více než 75 procent sportovišť, která by se stavěla, by byla mimo území Prahy. Byly by pak využitelné jako sportoviště pro každý den, tedy pro všechny občany,“ řekl Zedníček v Dobrém ránu.

Gazdíkovi se nelíbí, že za olympiádu by finančně ručil stát, byl by tedy placen daňovými poplatníky i menšími městy, která by z ní neměla takový prospěch. „Je úkolem Prahy, aby seznámila veřejnost s přínosy, které by olympiáda měla. Zatím se tak ale neděje,“ stěžuje si Gazdík.

„Olympijské hry jsou akce, na které se nutně podílí město a stát, kde se olympiáda pořádá. Základním problémem odpůrců je, že vycházejí z hypotézy, že je to akce ztrátová. Podle studie, kterou zpracovala Pricewaterhouse Coopers, hovoří sice o nákladech ve výši 135 miliard korun, ale zároveň také o výnosech, které jsou o deset miliard větší,“ uvádí Zedníček. Gazdík ale studii nevěří a odvolává se na fakt, že stejná firma propočítávala náklady na olympiádu v Aténách a Turíně, které nakonec byly údajně až třikrát vyšší.

Všeobecně se ale předpokládá, že v roce 2016 olympiáda v Praze a ani jinde v Evropě nebude, nejbližší možnost by byla v roce 2020.