Tři otcové žalují český stát u štrasburského soudu

Praha - Tři otcové podávají žalobu proti českému státu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Stěžují si, že jim české soudy po rozvodu s manželkou nedokázaly zajistit právo na styk s dětmi. V pořadí pátou vlnu žalob vyhlásilo sdružení Spravedlnost dětem.

Podle údajů ministerstva spravedlnosti štrasburský soud od roku 1993 do července 2007 vydal celkem 113 odsuzujících rozsudků proti ČR. Z toho 26 se týkalo záležitostí výchovy dětí, výživného a respektování práva na rodinný život. „Celková částka činila v přepočtu 3,3 miliony korun, která zahrnuje jak náhradu za způsobenou újmu, tak náhradu nákladů řízení,“ uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová.

Například manželka Josefa Kopeckého se s mužem rozvedla před jedenácti lety, spor o děti však trval až do loňského roku. Ústavní soud tehdy nevyhověl otcově stížnosti na rozsudek Městského soudu v Praze z roku 2004 zakazující mu styk s dcerami. „České soudy mi ublížily, Štrasburk je mou poslední možností,“ řekl Kopecký.

Boj rozvedených rodičů o dítě je bohužel velmi častým způsobem, jak pokořit svého bývalého partnera, myslí si psycholog Jeroným Klimeš. V Česku se rozvádí více než polovina manželství. Děti mají přitom asi dvě třetiny rozvádějících se párů. V 90. letech přišlo rozvodem o denní kontakt s jedním z rodičů, většinou s otcem, přes 340.000 dětí. Podle demografů to představuje téměř čtvrtinu z 1,4 milionu dětí narozených vdaným matkám v 80. letech.

Štrasburský soud je instituce Rady Evropy, jejímž je Česká republika členem. Jeho výroky jsou pro členské státy závazné.