Čunek podal na autory reportáže ČT trestní oznámení

Praha - Místopředseda vlády Jiří Čunek dnes podal trestní oznámení kvůli včerejší reportáži ČT, podle které Čunek uložil v bance 3,5 milionu korun a zároveň pobíral sociální dávky. Podle právníků tím mohl spáchat trestný čin, protože na sociální dávky neměl právo. Zároveň není stále jasné, jak se k milionům dostal.

"Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek nebude médiím poskytovat žádná další vyjádření v souvislosti se včera (v pondělí) odvysílaným pořadem Reportéři ČT. Tento pořad je předmětem trestního oznámení,„ uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí lidovců Martin Horálek. Zda trestní oznámení podal přímo Čunek a na koho, neví. “Pan předseda trval přesně na této formulaci," řekl mluvčí.

Vicepremiér Jiří Čunek podle reportáže z pořadu Reportéři ČT uložil v roce 1998, kdy jeho rodina pobírala sociální dávky od státu, do bank celkem 3,5 milionu korun. V bankách se prokazoval občanským průkazem, který o rok a půl dříve nahlásil jako ztracený.

K pobíraným sociálním dávkám se vicepremiér odmítl vyjádřit. „Z doby před rokem 1998 nebudu poskytovat žádné informace. Nejsou důležité, protože v té době jsem nebyl politik,“ řekl.

Čunek v dnešním Právu popřel, že by kromě přídavků na děti a příspěvku za narození dítěte bral nějaké sociální dávky. ČT však přinesla důkazy nejen o tom, že Čunek pobíral od státu sociální dávky, ale i o tom, že v té době si zároveň do bank uložil celkem 3,5 milionu korun. Majetek vicepremiéra je předmětem zkoumání již od konce minulého roku.