CNN odvysílala reportáž o údajném nelegálním obchodu s prostitutkami v ČR

Londýn/Teplice/Praha - Americká zpravodajská televize CNN odvysílala čtyřminutovou reportáž britské televize ITN o nelegálním obchodu s českými prostitutkami. Její autor Chris Rogers se tu sešel s několika muži a vyjednal s nimi zásilku dívek do Velké Británie. Některá fakta v reportáži jsou však zavádějící.

Reportáž britské televize ITN sice začíná záběry na Pražský hrad, ale jinak je celá natočená na severovýchodě Čech. Její autor Chris Rogers v ní mimo jiné tvrdí, že Teplice jsou městečko nedaleko za Prahou a také že prostituce je v Česku legální.

Reportér se vydává za majitele britského nevěstince, pro který chce v Česku obstarat několik děvčat. V Teplicích a v Dubí nakonec úspěšně dojednává obchod a pronajímá postupně dvě dívky na půl roku, celkem za 8000 liber. Když novinář obchod dohodne, odjíždí. Česko tak v reportáži může vyznívat i jako centrála obchodu s bílým masem. „Členové našeho štábu působili v Dubí dlouho předtím, než jsem tam dorazil já. Do té doby se jim podařilo do podsvětí infiltrovat, ti lidé jim v době mého příjezdu věřili,“ říká k tomu reportér ITN Chris Rogers.

Kromě britské CNN reportáž odvysílala také novozélandská TV3 a na svých internetových stránkách ji navíc doplnila titulkem: „V Praze odhalen ilegální obchod se sexuálními otrokyněmi.“

Problém obchodování se ženami, ať už u cizinek, které jsou v zemi nedobrovolně, nebo Češek, které odjíždějí za hranice, podle odborníků v Česku existuje. Statistiky, které by mapovaly obchod s lidmi v České republice, však chybí. „Většinou jim slibují, že si budou moct vybrat zákazníka, používat ochranu, budou mít dostupné lékařské prohlídky. Potom se situace může změnit tak drasticky, že jim někdo vezme doklady, vyhrožuje jim,“ osvětluje Petra Kutálková, zástupkyně ředitelky La Strada, nevládní organizace na pomoc obětem obchodu se ženami.

„Problém obchodu a jejich výměna mezi jednotlivými nevěstinci popřípadě kuplíři je problém na prostituci navázán a ví se o něm,“ potvrzuje starosta obce Dubí Petr Pípal (ODS). Dodává ale, že reportáž jen upozornila na celosvětový problém. Dala by se podle něj natočit v mnoha evropských městech.