Recidivista půjde za brutální přepadení ženy v Brně na 12,5 roku do vězení

Olomouc - Za loňské brutální přepadení ženy v Brně si třicetiletý Radek Pohlodko odpyká 12,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který tak potvrdil rozsudek brněnských kolegů. Muž se dopustil trestných činů už v minulosti, a proto jej soud poslal do vězení jako nebezpečného recidivistu. Ženě navíc způsobil při přepadení závažnou posttraumatickou poruchu.

Pohlodko přepadl sedmapadesátiletou ženu loni v lednu. Udeřil ji do obličeje, a když upadla na zem, pokusil se jí vytrhnout kabelku a chvíli za sebou ženu vlekl. Poté i s kabelkou utekl. „Na první pohled se zdá, že to není společensky vysoce nebezpečný čin. Ženě však kromě drobnějších zranění přivodil i posttraumatickou stresovou poruchu, kvůli které je dodnes v pracovní neschopnosti. Jde tedy o těžkou újmu na zdraví,“ řekl mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Muži také přitížilo to, že byl již dříve souzen. Šestkrát trestaný muž si v minulosti ve vězení odpykal čtyři roky a pět měsíců za loupež, potrestán byl i za vyhrožování policistům. Pohlodko se před soudem domáhal mírnější kvalifikace. Poukazoval na to, že svého jednání lituje a dopustil se jej ve stavu těžké opilosti, která byla příčinou jeho agresivity. Podle soudu však uložení mírnějšího trestu není na místě.

Podle obžaloby se v lednu Pohlodko s přáteli opil. Když mu po konzumaci 14 piv došly peníze, z hospody v noci odešel. Na brněnské Palackého třídě si pak všiml ženy s berlí, kterou začal sledovat. Pronásledovaná vycítila, že bude přepadena. U jednoho domu zazvonila na zvonky a začala volat o pomoc. Žena se z přepadení dosud nevzpamatovala a patrně skončí v invalidním důchodu. Má špatný spánek, trpí únavou, bojí se cizích lidí a raději nevychází z domova.

Vydáno pod