Severa vystřídal Šojdrovou v čele poslanců KDU-ČSL

Praha - Novým předsedou zvolili lidovci Pavla Severu. V čele sněmovního klubu KDU-ČSL vystřídal Michaelu Šojdrovou, která se nyní ujala funkce první místopředsedkyně. Severa post předsedy získal v tajném hlasování těsným rozdílem jednoho hlasu.

„V době, kdy jsem začínala pracovat jako předsedkyně klubu, říkala jsem si, že by si měl každý poslanec vyzkoušet, co to je řídit tuhle partu. Takže Pavlovi přeji hodně štěstí,“ komentovala Šojdrová výsledek volby.

Proti Šojdrové kandidoval Severa už před rokem, kdy ale volbu, také těsně, vyhrála. Nové vedení volili  lidovci proto, že Šojdrové skončil roční mandát. Podle některých úvah jí při letošním hlasování mohla uškodit její veřejná podpora prezidentského kandidáta Janu Švejnarovi ve chvíli, kdy celostátní výbor KDU-ČSL doporučil volit Václava Klause.

Nyní se Šojdrová stala místopředsedkyní, stejnou fuknci bude zastávat také Milan Šimonovský. Tomáš Kvapil, který dosud místopředsedou byl, se vzdal kandidaturu ve prospěch Šojdrové. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že považuje za vhodné, aby ve vedení klubu byla žena.  
      

Pavel Severa je poslancem od roku 1992, v současné době je také místopředsedou výboru pro bezpečnost. Do povědomí občanů se dostal loni v souvislosti s kauzou kolem Jiřího Čunka, kterého vyzval, aby kvůli výrokům o Romech odešel z vlády. Po neúspěšné výzvě ezignoval na post místopředsedy sněmovního klubu lidovců.

Severa byl také podezřelý, že se podílel na úniku tzv. Kubiceho zprávy do médií, když v roce 2006 údajně vynesl utajovanou zprávu ze sněmovny. Městské státní zastupitelství ale dospělo k závěru, že se Severa v souvislosti s únikem materiálu žádného trestného činu nedopustil.

Vydáno pod