Cestování vlakem a autobusem na Hradecku by mělo být pohodlnější

Hradec Králové - Cestování vlaky a autobusy na Jaroměřsku, Novoměstsku a Hradecku by mělo být pohodlnější. Hradecký kraj v oblasti dnes zavedl takzvaný integrovaný tarif, kdy lidé mohou na jednu jízdenku jet autobusem i vlakem. Současně se tím propojily dosavadní integrované systémy v okresech Náchod a Rychnov nad Kněžnou.

V integrované dopravě (Iredo) platí cestující vždy stejnou cenu, a to i při cestě oklikou nebo s přestupem mezi dopravci, řekl Vladimír Záleský z krajské společnosti Oredo, která v kraji organizuje dopravní obslužnost. Dodal, že nově se do systému zapojili autobusoví dopravci Orlobus, Connex Východní Čechy a Fassati.


Na železnici zůstává kromě tarifu Iredo v platnosti i tarif Českých drah a cestující si může vybrat, jaký tarif použije.


Tarif Iredo také nabízí výhodnější měsíční jízdenky. Například cestování z Černilova do Hradce Králové a zpět vyjde při měsíční jízdence na celkem 480 korun, tedy o 160 korun levněji než při kupování jednotlivých jízdenek.


První integrovanou dopravu zavedl kraj v části Náchodska na konci roku 2004, později přibylo Rychnovsko. Cílem hradeckého hejtmanství je postupně rozšířit systém Iredo do celého kraje.