IKEM: Havel opustí nemocnici v nejbližších dnech

Praha - Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) dnes uveřejnil, že exprezident Václav Havel bude z nemocnice propuštěn v nejbližších dnech. Lékaři původně předpokládali, že půjde domů dnes nebo v sobotu.

Havel byl do nemocnice převezen předminulou sobotu kvůli akutnímu zánětu průdušek, který komplikovala srdeční arytmie. Následná léčba zánět potlačila a vyšetření prokázala dobrou srdeční výkonnost. „Došlo k ústupu arytmie, která se opakovala již v minulosti převážně v souvislosti s infekcemi dýchacích cest. Lékaři doporučují pokračovat v domácí rekonvalescenci,“ uvedl ředitel IKEMu Jan Malý.

Lékařští experti předpokládají, že průběh hospitalizace bude příznivý. Na rehabilitaci v nemocnici má navázat domácí rehabilitace, která podle odhadu lékařů potrvá zhruba týden.

K obtížím, kvůli nimž byl Havel převezen do nemocnice, podle lékařů přispělo velké pracovní nasazení. Zdravotní potíže trápí Havla řadu let. Trpí chronickou bronchitidou a v minulosti mu lékaři kvůli zhoubnému nádoru odebrali velkou část pravé plíce. Srdeční potíže už exprezidenta sužovaly i dříve.