Klaus: Paroubkova žádost o další debatu v TV je téměř komická

Praha - Prezident Václav Klaus považuje žádost šéfa ČSSD Jiřího Paroubka o další televizní debatu s protikandidátem Janem Švejnarem za "téměř komickou". Podle Klause je volba prezidenta vážný ústavní akt, o jehož důstojný charakter a průběh by se měli všichni snažit. V odpovědi Paroubkovi tak mimo jiné uvádí, že nechce dělat z volby prezidenta republiky mediální show.

Prezident svou odpovědí reagoval na dopis, v němž ho Paroubek vyzval k účasti v Klausem již několikrát odmítnutém standardním televizním duelu. Švejnar dal tento týden najevo, že by tradiční duel v televizi také uvítal. Podle Paroubka úterní debata v senátním klubu sociální demokracie nemůže klasickou televizní diskusi nahradit. Za klasický duel ji nepovažují ani odborníci.

„Nejste-li, vážený pane předsedo, spokojen s tím, jak v této debatě obstál váš kandidát a vaši straničtí kolegové, je to pouze váš problém. Já jsem vašemu senátorskému klubu vyšel maximálně vstříc. Proto na mě působí vaše žádost o reparát s jiným moderátorem téměř komicky,“ odepsal Klaus Paroubkovi.

Klaus uvedl, že neví, z čeho pramení Paroubkova „poněkud obsedantní fascinace televizními debatami“. „Sám jste jich absolvoval mnoho, a tak nepochybně z vlastní zkušenosti víte, že v nich o poznání či objasnění skutečných názorů diskutujících osob veřejnosti jde až v druhé řadě,“ prohlásila hlava státu.

Česká televize zveřejnila, že v rámci zpravodajského pořadu Události, komentáře odvysílá debaty s oběma prezidentskými kandidáty, ale s každým samostatně v jiný den.