Střešovická nemocnice má nový pavilon s unikátním operačním sálem

Praha - V pražské Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích dnes prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek slavnostně otevřeli nový pavilon C. Doktoři tam budou mít k dispozici unikátní pracoviště s multifunkčním operačním sálem s magnetickou rezonancí. Česko je po Belgii a Arizoně teprve třetí zemí na světě, která podobným zařízením disponuje.

Nový sál na neurochirurgickém oddělení by měl výrazně snížit počet operací mozku. Díky svému vybavení totiž mohou operatéři při neurochirurgických zákrocích vidět mozkovou tkáň s přesností na milimetry, což jim umožňuje poškozené tkáně odstranit hned napoprvé.

„V průběhu operace může operatér prostřednictvím magnetické rezonance kontrolovat a navigovat výkony, které probíhají na operačním sále. Jedná se zejména o výkony na mozku,“ doplňuje ředitel pražské ÚVN Štefan Brunclík. Lékaři předpokládají, že za rok zde provedou kolem 250 zákroků.

Projekt přestavby pavilonu probíhal podle Brunclíkových slov v průběhu posledních tří let. Stál zhruba 750 milionů korun, z toho vybudování operačního sálu včetně pořízení samotného přístroje stálo 300 milionů korun. Premiér Topolánek podotkl, že peníze na rekonstrukce by nebyly bez zdravotnické reformy. Ta je podle něj pro modernizaci všech zdravotnických zařízení nezbytná.

Součástí nového areálu jsou další odborná pracoviště, lůžková oddělení a léčebna dlouhodobě nemocných pro válečné veterány. 26 lůžek začne sloužit pacientům ještě letos. V pavilonu je také několik nově zrekonstruovaných oddělení, například psychiatrické, rehabilitační, dermatovenerologické nebo oddělení fyzikální medicíny.

Střešovická nemocnice spadá pod ministerstvo obrany, proto se dnešního otevření zúčastnil prezident jakožto vrchní velitel ozbrojených sil. Nemocnice funguje ale i pro veřejnost. Využívají ji hlavně obyvatelé Prahy 6. První pacienty přijala už před sedmdesáti lety.