Ministerstvo dopravy se chystá zavést novou dopravní značku

Praha - Na české silnice míří nová dopravní značka. Tam, kde bude, řidičům přikáže, aby dále pokračovali jen se zimními gumami. Kdo neposlechne, hrozí mu pokuta, sebrání bodů a možná také povinnost v případě nehody uhradit celou škodu. Někteří experti ale varují, že značka, vytvořená a později pravděpodobně známá jen v Česku, bude dělat problémy cizincům.

Značka „povinná zimní výbava“ znamená nejen zlaté časy pro pneuservisy, ale také dobrou zprávu pro knihtiskaře vydávající nové učebnice autoškol, konec libovůle pro řidiče nad otázkou zda přezout či nepřezout a možná také naději, že české silnice budou aspoň o málo bezpečnější.

„Ta značka je graficky v celku zajímavá, jinde nemá obdoby, takže jsme s tím návrhem přišli sami,“ říká o ní ředitel Úseku dopravní bezpečnosti Ministerstva dopravy ČR Vladimír Bartl. Právě proto, že nová značka přikazující řidičům obout zimní výbavu je zatím českým unikátem, bude podle dopravního experta Stanislava Humla pro cizince nesrozumitelná. „Když se na dálnici řidiči, který nemá zimní pneumatiky, rozsvítí na proměnlivém dopravním značení takovýto symbol, bude donucen odbočit na ještě horší situaci,“ dodává Huml.

Jiné státy řeší situaci nejčastěji celosezónním nařízením jet při sněhu na zimních gumách všude, jehož nedodržení stojí například řidiče v Rakousku 5000 euro pokuty. „Nechtěli jsme dávat do zákona tvrdý příkaz, dáváme tam tu možnost, ať si místní úřad rozhodne, zda chce mít komunikaci osazenou touto značkou,“ informuje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Zatím dva jisté tresty za nerespektování nové značky jsou bod na kontě řidiče a pokuta 2000 korun.

Pojišťovny navíc podle Hanzelky mohou do smluv se svými klienty zanést, že pokud řidič neuposlechne značku povinná zimní výbava, bude pokračovat v jízdě na letních pneumatikách a zaviní dopravní nehodu, nemusí být povinné ručení naplněno.

Přestože bude značka stát kolem silnic po celý rok, její platnost potrvá jen od 1. listopadu do 30. dubna. Novou vyhlášku ke stávajícímu silničnímu zákonu už má ministerstvo dopravy hotovou, čeká teď už pouze na připomínky z meziresortního řízení a na podpis ministra. Značka by tak mohla začít platit už za měsíc.