Novela školského zákona má usnadnit výběr správně střední školy

Praha - Usnadnit výběr co nejvhodnější střední školy chce novela školského zákona, kterou projednává Sněmovna. Zájemci o studium by si podle ní mohli podat přihlášky až na tři střední školy už v prvním kole přijímacích zkoušek. Teď se mohou hlásit jen na jednu školu, teprve až v dalších kolech přijímacích řízení je počet přihlášek neomezený.


Jedna přihláška na střední školu, to je nepřípustné omezení výběru vzdělání, tak zní hlavní argument autorů novely školského zákona. I talentované děti se podle nich raději přihlásí na horší školu, ale s jistotou, že se na ni dostanou. „Děti, které jsou velmi dobré, si netroufají na některé výběrové školy a to není dobře,“ tvrdí poslanec za ODS Walter Bartoš.

Střední školy se ale obávají, že děti by se mohly dostat i na tři školy najednou. Ty přitom nebudou vědět, jestli si ji skutečně vyberou a kolik tak nakonec budou mít žáků: „Nemůžete ani uzavřít pracovní smlouvy, někoho propustit, říct podívejte se, nepřihlásilo se dost žáků,“ vysvětluje Petr Klínský, Ředitel OA Heroldovy sady. To chtějí autoři novely odstranit takzvaným zápisním lístkem. Žáci by ho mohli poslat jen na jednu školu z těch, které je přijaly. I tady ale podle středních škol hrozí komplikace: „Může onemocnět, může odcestovat, může zapomenout, ale to přece není zákonný důvod ke zrušení rozhodnutí, to je soudní záležitost,“ argumentuje ředitel gymnázia J. Nerudy František Kopecký.

Dát žákům možnost většího výběru, s tím většina poslanců souhlasí. Novela ale podle nich není dobře napsaná a má svá rizika i pro další kola přijímacích zkoušek. „Rodiče, kteří budou nespokojeni s výsledkem toho přijímacího řízení mohou této příležitosti využít, aby zpochybňovali výsledek přjímacího řízení,“ tvrdí např. poslanec KSČM Milan Bičík.
I ministr školství chce, aby se počet přihlášek zvýšil, novelu chce ale před schválením přepracovat: „Je třeba ošetřit přesně, jak budou administrovány ty tři přihlášky, aby to nepředstavovalo skutečně mimořádnou zátěž pro školy,“ říká ministr Ondřej Liška.
Zavedení třech přihlášek na střední školy by stálo zrhuba sto miliónů korun. Ty by podle autorů novely měly dostat školy právě na zvýšenou administrativu.

Vydáno pod