Pražská ODS: Volba prezidenta je spojena s vládní koalicí

Praha - Pražská ODS přijala usnesení, podle kterého je prezidentská volba přímo spojena s vládní koalicí ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Novináře o tom informoval její nový předseda Pavel Bém. Občanští demokraté v metropoli tím v podstatě potvrdili Bémovo stanovisko, že by případné nezvolení Václava Klause, který má plnou podporu pražské ODS, vedlo k pádu kabinetu premiéra Mirka Topolánka.

Topolánek na regionálním sněmu pražské ODS nebyl. Již dříve uvedl, že s takovým scénářem nesouhlasí. Topolánek zdůrazňuje, že volba prezidenta není součástí koaliční dohody.

Bém podotkl, že Praha je nejsilnějším regionem ODS. Pražských poslanců občanské demokracie je více, než kolik jich mají lidovci a zelení. „Nejedná se o hlas, který není možné slyšet,“ řekl k dnešnímu usnesení.

Podle pražských občanských demokratů je volba prezidenta zásadní okamžik současného volebního období. Pražští zákonodárci mají udělat vše pro to, aby byl Klaus zvolen. Podle Béma by toto stanovisko jistě podpořilo 99 procent delegátů nadcházejícího stranického kongresu. „Do jaké míry je volba spojena se stabilitou koalice, si už tak jistý nejsem,“ podotkl Bém.

Klausovi se možná postaví ekonom Jan Švejnar. Na Hrad ho podpořili zelení a podmíněně i opoziční ČSSD. Podle sociálních demokratů musí získat i další politické subjekty, zejména KSČM. Ke Švejnarově podpoře se většinově připojili i dva senátní kluby, Klub otevřené demokracie a SNK. Stanovisko komunistů by mohlo být známo začátkem prosince.

Pražská ODS dále podpořila reformu veřejných financí a vyzvala k její další fázi tak, aby byla co nejblíže programu Občanských demokratů. ODS v metropoli se také postavila proti snahám změnit rozpočtové určení daní tak, aby na něm tratila velká města.