KSČM zahájila diskusi o prezidentských volbách

Praha - Komunisté dnes zahájili vnitrostranickou diskusi o prezidentských volbách. Jejich představy ale úplně nenaplňuje ani Jan Švejnar, ani jeho protikandidát Václav Klaus. Konečné doporučení by měl komunistickým poslancům a senátorům dát ústřední výbor, který se sejde v polovině prosince.

Někteří komunisté odmítají Švejnarovy ekonomické a politické názory. Jiní zvažují všechna pro a proti a dávají mu naopak přednost. Nejčastěji zdůrazňují jeho nadstranickost, která prý Klausovi chybí. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik se obává toho, že by se mohlo komunistické vedení v názoru na prezidentského kandidáta rozpoltit.

„Jsme si vědomi, že bude záležet i na nás, kdo bude v příštích letech prezidentem České republiky. Pro nás není důležité, zda je profesor ekonomie, ale jaký má vztah k radaru, referendu a jakým bude prezidentem pro všechny občany ČR. Chceme se zachovat hlavně zodpovědně,“ řekl Kováčik. Podle něj není navíc vyloučeno, že Václav Klaus nedostane všechny hlasy ani ve vlastní straně.

„Oba kandidáti nejsou z těch, kteří by komunistům vyhovovali. Složení subjektů mimo ODS je ovšem tak pestré, že šance na dohodu je velmi malá,“ myslí si politolog z FSV UK Josef Mlejnek.