HN: MD navrhuje rozšířit zákaz jízd kamionů na větší část víkendu

Praha - Ministerstvo dopravy navrhuje rozšířit zákaz jízd kamionů na tuzemských silnicích na větší část víkendu. Po celý rok by velká nákladní auta nesměla vyjet v pátek odpoledne, v sobotu dopoledne a v neděli do desáté hodiny noční. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Cílem zákazu je ulevit víkendovému provozu na silnicích, a tím snížit počet nehod.

Zástupci ministerstva podobnou změnu naznačovali již dříve. Nyní MD podle HN navrhne, aby měly kamiony zákaz vyjet celoročně v pátek od 14:00 do 21:00, v sobotu mezi 07:00 a 13:00 a v neděli po celý den až do 22:00. O prázdninových sobotách by se navíc zákaz prodlužoval až do 20:00.

Podle nového silničního zákona z poloviny loňského roku nákladní vozy vždy od července nesmějí jezdit v pátek od 17:00 do 21:00 a naopak mají povolenou jízdu v sobotu od 13:00 do neděle do 13:00. Během roku přitom nemohou kamiony jezdit jen v neděli.

Omezení jízd kamionů vychází z vládního prohlášení, ministerstvo chce svůj současný návrh předložit kabinetu do konce roku. „Do čtrnácti dnů má návrh ministerstva dopravy odejít na ostatní resorty, aby se k němu vyjádřily,“ řekl HN náměstek ministra dopravy Petr Šlegr.

Celoroční omezení pro velká nákladní auta vítá republikový šéf dopravních policistů Martin Červíček. „Zvlášť, když vidíme, že v poslední době stoupá počet nehod nákladních aut, a to především před víkendem a v pondělí nad ránem,“ řekl deníku.

Proti se staví ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. „Kvůli tomu se zvýší intenzita dopravy jindy. Kamiony nejezdí, protože je to baví, ale protože musí dopravit zboží. A to zákaz nevyřeší,“ uvedl pro HN. Protestuje i sdružení autodopravců Česmad Bohemia. „V takovém omezení budeme evropský unikát,“ řekl deníku generální tajemník sdružení Martin Špryňar.