Vláda bude jednat o zelených kartách

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí láká do České republiky pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii. Chce pro ně zavést takzvané zelené karty a nabídnout jim místa, která se nedaří obsadit. Návrh dnes projedná vláda.

„V české ekonomice je hlad po vysoce kvalifikované pracovní síle i po dělnících. Chceme získávat lidi na pozice, které v naší ekonomice nejsou obsazené českými pracovníky,“ říká ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Nedostatek pracovníků má změnit společný plán ministrů práce, vnitra a průmyslu. Navrhují, aby se na český trh snadněji dostali pracovníci ze zemí mimo Evropskou unii, a proto přicházejí s takzvanými zelenými kartami – systémem, který spojuje do jedné procedury vydání pracovního povolení a povolení k pobytu.

Přímo v zahraničí by karty měly vydávat naše zastupitelské úřady. Doklad by byl spojený s nedostatkovou profesí a s volným místem. Kvůli tomu by vznikla databáze pracovních příležitostí pro cizince.

Program zelených karet je stavěný pro takzvané gastarbeitery, tedy pracovníky, kteří by se po čase měli zase vrátit do své vlasti. První zelené karty by mohly úřady vydat v roce 2009.