Šlouf je pro Klause, s Weiglem prý ale o volbě mluvil nezávazně

Praha - Přítel expremiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf (ČSSD) se nedávno setkal s kancléřem prezidenta Václava Klause Jiřím Weigelem. ČTK potvrdil informace serveru Aktuálně.cz, podle kterých se schůzka uskutečnila v pražském hotelu Savoy. Šlouf podporuje znovuzvolení Klause, hlavním tématem jeho hovoru s Weiglem podle něj nicméně blížící se volba hlavy státu nebyla.

Šlouf řekl, že si přesně nepamatuje, zda se sešli jednou nebo dvakrát. Jistě se s Weiglem viděl 22. ledna, když hovořili o obchodních kontaktech. Šlouf prý tehdy také popřál kancléři k narozeninám, přičemž ho oslovil novinář.

„Řeč přišla i na volbu prezidenta, protože o tom dnes nelze nemluvit,“ popsal Šlouf schůzku. Netajil se, že jeho favoritem je Klaus a že čestného předsedu ODS doporučuje volit i při setkáních s poslanci a senátory ČSSD. Zatím od žádného zákonodárce sociální demokracie ale neslyšel, že by chtěl volit Klause místo oficiálního kandidáta ČSSD Jana Švejnara.

Dosavadní prezident podle Šloufa „s námi prožil to lehké i to těžké a zná podmínky“, může tak líp než Švejnar, který žil ve Spojených státech, chápat současné problémy Česka. U Švejnara mu vadí, že je členem rady ČSOB, která vede se státem spor o desítky miliard korun. Nedovede si také představit, jak by Švejnar vypověděl přísahu věrnosti, kterou složil jako občan USA. „Kdo zradí jednou, zradí pokaždé,“ konstatoval. Podotknul také, že za Klause lobbuje z přesvědčení a že ho za to nikdo neplatí. Jakékoli dohody se Šloufem popřel už počátkem listopadu premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

K odchodu ze strany kvůli jeho přiznání, že měl kontakty s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem, požaduje na Šloufovi šéf ČSSD Jiří Paroubek. Expremiér také tvrdí, že Šlouf udržuje „čilé kontakty“ s některými ministry za ODS a je prý činný i ve vyjednávání o podpoře pro Klausovu kandidaturu na Hrad.

Šlouf byl podle Paroubka v úzkém styku s organizovaným zločinem a umožňoval mu přístup do státní správy, proto by měl opustit řady ČSSD. Bývalý poradce Zemana řekl, že podnikatel Mrázek dodal úřadu vlády informace, které měly například vliv na privatizaci Komerční banky a České spořitelny. Zeman o těchto kontaktech prý nevěděl a pochybuje, že by Mrázkovy informace mohly privatizace obou klíčových bank jakkoliv ovlivnit.