Londýn sníží hladinu emisí

Londýn - Londýn se dnes stal nízkoemisní zónou. Už několik let platí řidiči aut za to, aby mohli vjet do centra. Teď si připlatí dalších 200 liber, pokud pojedou přes metropoli vozem, který produkuje velké množství emisí. Projekt se zájmem sledují i další britská velkoměsta.

Platit budou auta, která váží přes 12 tun. Zóna s nízkými emisemi se přibližně kryje s hranicemi takzvaného velkého Londýna. Firmy, které budou nařízení ignorovat, čekají tisícové pokuty.

„Pět set tisíc lidí žije v oblastech s nebezpečně vysokou hladinou emisí v ovzduší. Doufáme, že pomocí tohoto programu do roku 2012 kvalitu ovzduší zlepšíme tak, že v nejvíce znečištěných místech bude jen asi 70 tisíc lidí,“ vyjadřuje své naděje David Brown ze společnosti Transport for London.

Zelená doprava v podobě nízkoemisních zón se připravuje v dalších sedmdesáti městech v osmi evropských zemích. Londýn je ale největším a současně prvním, který opatření zavedl. „Jde o první britskou zónu a současně největší projekt svého druhu na světě,“ uvedl Brown.

Od července začnou přísnější pravidla platit i pro autobusy a vozidla s tonáží vyšší než 3,5 tun, od října 2010 začnou podmínky vstupu do zóny platit i pro dodávky a minibusy. Britská dopravní asociace sice chápe nutnost „vyčištění“ Londýna, tímto opatřením se ale podle ní nic nezlepší. Dopravní autority Londýna si slibují také jakousi obnovu vozového parku místních autodopravců, neboť vozy vyrobené po roce 2001 automaticky splňují parametry nízkoemisní zóny.