Imunita se podle nového návrhu zákona bude vztahovat i na zastupitele

Praha - Do sněmovny míří další z dlouhé řady návrhů týkajících se imunity zákonodárců. Na jedné straně ji částečně omezuje, na druhé chce, aby se nově týkala i zastupitelů. Právě to je podle všeho největší handicap nového návrhu.

Parlamentní imunity jsou u zákonodárců žhavé téma. Už několik let se jí snaží omezit, zatím marně. Senátoři ODS se pokoušejí o další variantu: ochránit při projevech a hlasování tzv. indemnitou nově i zastupitele. Tenhle nápad ale nemá podporu ani ve vlastních řadách.

„Bohužel senátní návrh de facto imunitu rozšiřuje dokonce i na zastupitele krajských a obecních zastupitelstvech a s tím já nemohu souhlasit,“ prohlašuje ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). „Takové návrhy nebývají většinou podávány se zájmem věc řešit, ale spíš se sám zviditelnit,“ tvrdí šéf poslanců Petr Tluchoř (ODS). Hlavní předkladatel ústavní novely Jaroslav Kubera ale tuhle verzi brání. Zastupitelům prý ochrana před stíháním chybí.

V pokusech změnit ústavní pasáž o imunitě je Kuberova koncepce už jedenáctá v pořadí. A od roku 1998 vyšel jen jeden pokus: od roku 2002 si mohou poslanci vybrat, jestli budou za přestupky trestáni jako běžní občané nebo jestli je projedná imunitní výbor.