Nezkušenost mladých řidičů je v Česku stále větším problémem

Praha - Mladí, nezkušení řidiči jsou v Česku zodpovědní až za dvacet procent všech nehod. Jen minulý týden se v jednom autě zabili 4 lidé mladší dvaceti let a další mrtví jsou i tento týden. Každý rok v Česku přibude přes 170 tisíc čerstvých řidičů a zároveň jich ročně bourá skoro 25 tisíc mladších 24 let. Jinými slovy; do šesti let bourá každý sedmý.

V Česku stačí k získání řidičskému průkazu pouze 28 odřízených hodin a úspěšné zvládnutí testů a zkoušek. Tento jednoduchý proces má však i své nevýhody. „Řidiči do dvou let praxe mají tendenci být rizikoví, častěji porušují pravidla silničního provozu, víc riskují a mají pocit, že už umějí jezdit, což není pravda,“ vyjmenovává největší nebezpečí související s nezkušeností za volantem odborník na silniční bezpečnost Stanislav Huml. Jeho slova potvrzuje i letošní statistika, která oproti minulým letům narostla téměř na trojnásobek. Řidiči s praxí do dvou let bourali jen za první pololetí ve více než 17 tisících případech. Průměrné číslo předchozích let přitom bylo 6500 takových havárií.

Mladé řidiče mnohdy zaskočí banalita, kterou jim někdo vysvětlit mohl a měl, ale neučinil tak. Autoškoly se brání, že chyba není na jejich straně, ale v systému zkoušek, který je špatný mimo jiné v tom, že jsou stejné ve velkoměstech i v malých obcích. Potvruje to i místopředseda Asociace autoškol ČR Ivo Křišťan: „Nepředpokládám, že by se takový řidič někdy dostal na dálnici, řízenou křižovatku nebo do městského provozu s tramvajemi. A takových aspektů je daleko víc.“

Dalším nedostatkem zkoušek je podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky neoprávněné vydání řidičského průkazu, kdy jsou testy ze strany zkušebních komisařů vyhodnocovány špatně. Často také pokulhává i kvalita samotných komisařů. Kromě toho se mluví o uplácení inspektorů, které může v konečném důsledku vést k tomu, že řidičský průkaz dostane někdo, kdo na něj nemá dostatečnou způsobilost. Po prvním testu sice vypadává zhruba 17 % žadatelů, ale mnozí z nich v dalších kolech testem projdou.

Experti z ministerstva dopravy uvažují o návrhu, který by v Česku mohl zavést tzv. řidičský průkaz na zkoušku. Ten už je běžný ve více než třiceti evropských zemích. Jeho držitelé by například museli jezdit nižší rychlostí než jiní, nesměli by jezdit s přívěsem a mohli by ztratit řidičské oprávněni s menším počtem trestných bodů.