Topolánek: Máme dost hlasů pro zvolení Klause prezidentem

Praha - Už za pět dní budou zákonodárci rozhodovat o budoucí hlavě státu. Premiér Mirek Topolánek dnes v Otázkách Václava Moravce řekl, že věří ve znovuzvolení Václava Klause. Zároveň prohlásil, že Jan Švejnar je obětí svých ambicí a dlouhodobého obchodu. Mluvil o nerovné hře a o prokorupčním prostředí.

„Já myslím, že tady korupční potenciál je, Švejnarova kampaň zcela jistě nestála 500 tisíc korun. Možná v eurech,“ tvrdí Topolánek. Dále naznačil spojitost mezi financováním Švejnarovy kampaně a Československou obchodní bankou (ČSOB), kde Švejnar zastává funkci šéfa dozorčí rady. Předseda ČSSD Jiří Paroubek toto striktně odmítl: „Korupční kampaň, to je prostě absurdní a nesmyslné.“

„Byl bych rád, kdyby ke všem svým tvrzením premiér Topolánek co nejdříve předložil relevantní důkazy,“ reagoval na slova premiéra Švejnar. Topolánek ale v Otázkách Václava Moravce uvedl, že své názory dokazovat nemusí. „Své členství v dozorčí radě ČSOB jsem zmrazil v listopadu 2007,“ sdělil dnes Švejnar. Znamená to podle něj, že se neúčastní žádných jednání, nedostává z ČSOB žádné informace a nepobírá žádnou odměnu.

Topolánek je přesvědčen, že Klaus zvolen bude, mluvil o tzv. prezidentské koalici: „Ta se úplně nekryje s vládní koalicí, ale je schopna Klause zvolit. Prezidentská koalice má více než 141 hlasů v obou komorách parlamentu.“ Premiér v půlce pořadu studio opustil, jel na tenisové utkání FED Cupu do Brna. Při cestě zřejmě jeho vůz porušil povolenou rychlost.

Předseda komunistů Vojtěch Filip řekl, že Švejnara podpoří pouze v první prezidentské volbě, v případě nezvolení nového prezidenta chtějí komunisté rozpoutat debatu o jiném kandidátovi.
Předseda Strany zelených ale rázně řekl, že jeho strana podpoří Jana Švejnara: „Budeme ho volit ve všech kolech, to říkáme jasně.“ Bursík navíc prohlásil, že Švejnarovo zvolení by neohrozilo vládu a neznamenalo to její pád. Toho se právě obávají někteří poslanci KDU-ČSL. Tvrdí, že po rozpadu vlády by vznikla velká koalice ODS - ČSSD.

Předsedové všech politických stran zastoupených v parlamentu se ale shodli na tom, že příští prezident bude poslední, kterého zvolí právě parlament. Dalšího by už měla zvolit veřejnost.