Jedni z nás, aneb osudy českých politických vězňů z 50. let

Praha - Předseda vlády Mirek Topolánek dnes ve Strakově akademii zahájil výstavu připomínající osudy čtyřiceti lidí poznamenaných komunistickým režimem. Expozice s mottem „Několik málo osobností z těch mnoha, které by měly být připomenuty u příležitosti puče v roce 1948“ vznikla ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum a Českým rozhlasem - Rádio Česko.

Mirek Topolánek již dříve požádal občanské sdružení Post Bellum, které se dlouhodobě zabývá totalitními režimy v rozhlasovém projektu „Příběhy 20. století“, aby z jedinečné sbírky vzpomínek pamětníků vybralo osudy politických vězňů z 50. let. Dosud bylo zpracováno více než 700 příběhů. Některé z nich později doplnila Konfederace politických vězňů.

Novináři na výstavu vybírali zástupce různých společenských vrtev. Kromě spisovatelů či duchovních tak expozice představí i osudy zemědělců, vojáků a mnoha dalších. „V české společnosti je spíše praxe, že se učí roky a událost postrádá jednotlivé lidské osudy. Chtěli jsme proto shromáždit co možná nejúplnější sbírku vzpomínek pamětníků,“ uvedl předseda občanského sdružení Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Komunistický režim popravil z politických důvodů jen za prvních patnáct let 242 lidí. Dalších 174 bylo zastřeleno při pokusu o přechod československých hranic. Počet umučených a zavražděných je dosud neznámý. Statisíce lidí bylo uvězněno pro politické trestné činy a další miliony přišli o majetek. „Byli jsme svědky i toho, že byl vyslýchán asi jedenáctiletý chlapec. Zanechalo to v nás hluboké stopy,“ řekl místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Osudy politických vězňů se vysílají v Českém rozhlase - Rádio Česko a v dohledné době je bude možné vidět i na internetu. Výstava bude ve Strakově akademii umístěna do konce března. Poté by měla putovat do dalších veřejných prostor.