Městská hromadná doprava podle lidí funguje dobře

Praha - Nedávno vypracovaný průzkum společnosti Westminster ukazuje názory Čechů na městskou hromadnou dopravu a zabývá se i otázkou, jestli je MHD opravdu pro všechny sociální vrstvy.

„Když v Praze porovnáme individuální dopravu s městskou hromadnou dopravou, tak vysoce přes padesát procent lidí jezdí městskou hromadnou dopravou a něco málo přes čtyřicet procent jezdí individuální dopravou,“ řekl ve čtvrtečním Dobrém ránu generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák.

Podle výzkumu společnosti Westminster je městská hromadná doprava kvalitní, ale problémem je otázka komunikace. Chybí kampaň, která by přiblížila cestujícím výhody MHD. „Největší bariérou pro používání městské hromadné dopravy jsou tzv. měkké faktory, které ji znepříjemňují, jako je zápach, špína a nečistota,“ doplnil ředitel společnosti Westminster Tomáš Studeník.

Podle Martina Dvořáka se řada lidí nepřiznává k používání MHD, přestože městskou dopravou jezdí. Příkladem může být městská hromadná doprava v Londýně, kde cestují všechny sociální skupiny, protože je to rychlejší a efektivnější. „Musíme přilákat a přesvědčit Pražany, že MHD je kvalitní a efektivní,“ dodal Dvořák.

Podle průzkumu společnosti Westminster cestujícím nevyhovuje i noční provoz MHD. „Cestující by chtěli, aby spoje posílily, současně by uvítali přítomnost policie a strážníků v linkách,“ doplnil Studeník. „O prodloužení provozu metra se neuvažuje,“ řekl Dvořák.