Klaus u komunistů, podobně jako Švejnar u ODS, neuspěl

Praha - Prezidentští kandidáti ještě dnes, tři dny před prezidentskou volbou, navštívili kluby poslanců a senátorů. Václav Klaus zhruba hodinu mluvil s poslanci KSČM. Ti mu veřejně podporu nepřislíbili a stále se drží názoru, že jim nevyhovuje ani jeden ze současných kandidátů.

Komunisté chtějí ještě k rozhovoru znovu pozvat i Jana Švejnara. Ten se krátce sešel s poslanci ODS. Jednání budou pokračovat ve středu, kdy Václav Klaus navštíví poslance ČSSD a Jan Švejnar opět promluví před komunisty.

„Těším se na páteční volbu. Samozřejmě podotýkám, že žádné hlasy mi přislíbeny nebyly,“ řekl Klaus po jednání u komunistických zákonodárců.
Komunisté svou taktiku pro páteční volbu stanoví až ve čtvrtek. Tento den také definitivně řeknou, zda budou prosazovat tajnou, či veřejnou volbu. Nyní se ale KSČM kloní spíš k veřejnému hlasování, které žádá i ČSSD.

Setkání Jana Švejnara s poslanci ODS naplnilo předem očekávaný scénář. Podobně jako u senátorů ODS strávil Švejnar i na sněmovním klubu nejsilnější parlamentní strany jen pár minut. „Ta schůzka byla normální, klasická ODS, tak jako v Senátu. Měl jsem tam příležitost prezentovat své názory a postoje. Všichni poslanci měli možnost se zeptat, položit otázku, nikdo žádnou otázku neměl,“ komentoval schůzku s ODS pro ČT Jan Švejnar.

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř po setkání novinářům řekl, že klub Švejnara přijal jen ze slušnosti a všech 81 poslanců ODS je stále odhodláno volit svého kandidáta Václava Klause. Švejnar ale i po setkání věří, že nějaké hlasy v ODS může získat.