Albatros nařkl Tesco z prodeje nelegálních kopií Harryho Pottera

Praha - Tesco prodává podle nakladatelství Albatros pirátské vydání Harryho Pottera. Albatros má v tuzemsku na knížku exkluzivní práva a pro distribuci knihy nevyužívá služeb žádných třetích osob velkoobchodníků, kteří by dále zásobovali trh. Na obchodní řetězec proto podalo trestní oznámení, Tesco se však nařčení brání.

Nakladatelství Albatros coby výhradní dodavatel a distributor Harryho Pottera v Česku přišel s tím, že Tesco prodává buď nelegální kopie, anebo knihy získalo, rovněž nelegálně, od jiného dodavatele. V běžných knihkupectvích se Harry Potter a relikvie smrti prodává za 549 korun, zatímco v Tescu je možné poslední díl příběhů o Harrym Potterovi sehnat za 499 korun.

Kdo knihy v nákladu 4000 obchodnímu řetězci dodal, společnost Tesco Stores tají. Zároveň odmítá, že by z její strany došlo k nelegálnímu kroku. „Máme uzavřenou smlouvu s dodavatelem, který má veškeré platné dokumenty, které dokazují, že se jedná o originální výtisk Harryho Pottera,“ sdělila tisková mluvčí společnosti Jana Matoušková.

Podle odborníka na autorské právo Daniela Mališe však Tesco porušilo zákon: „Zřejmě koupili ty knihy od dodavatele, kterému to dodal Albratros a ten dodavatel to neoprávněně poskytl Tescu a Tesco tak porušuje distribuční práva Albatrosu.“

V České republice nejde o první spor okolo vydání Harryho Pottera. Za prodej pirátských výtisků jednoho z předchozích dílů se vloni dostalo k soudu Ottovo nakladatelství. Skandály provázejí Harryho Pottera už od prvního dílu po celém světě. Opakovaně se na internetu objevovaly stránky ještě nevydané knihy a například v Indii nebo Pákistánu také pirátské překlady. Ať už šlo o skutečné, nebo vykonstruované skandály, vždy působily hlavně jako dobrá reklama.