Žalobci nebudou řešit Topolánkův výrok o Češích

Praha - Státní zastupitelství se nebude zabývat trestním oznámením, které začátkem ledna podala Národní strana na premiéra Mirka Topolánka kvůli jeho výroku o zbabělosti Čechů. Premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) řekl, že Češi obvykle vidí všechno negativně, a když k něčemu dojde, "podělají se".

„Věc jsem uložila. Nejde o podezření z trestného činu,“ řekla žalobkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 7 Jitka Rybenská.

Nacionalisté tvrdili, že premiérův výrok v HN mohl být spácháním trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení a trestného činu pomluvy. Oznámení strana s minimálními preferencemi podala jménem člena předsednictva a zároveň velitele Národní gardy Michala Kubika.

Spornou Topolánkovu větu otiskly HN jako jeho odpověď na dotaz, zda i většina Čechů vnímá stejně jeho názor, že žije v době relativního blahobytu a prosperity. „Někdo to lidem musí říct, protože oni si to často v každodenním shonu a problémech, kdy se občas dívají k nejbližšímu supermarketu a těší se na nejbližší telenovelu, neuvědomují. Nemyslím, že jsou hloupí. Češi obvykle ale vidí všechno negativně, a když k něčemu dojde, “podělají se," citovaly noviny premiéra.