Sněmovna odložila kvůli Julínkovi debatu o zákazu kouření i poplatcích u lékaře

Praha - Poslanci odložili projednávání návrhu ČSSD na zrušení poplatků u lékaře. Zabývat se nebudou ani takzvaným protikuřáckým zákonem a sociálnědemokratickým návrhem převést Úrazovou nemocnici ze státu na Brno. Debatu o těchto bodech sněmovna posunula na příští úterý kvůli nepřítomnosti ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, který se pro nemoc omluvil.

Novelu takzvaného protikuřáckého zákona čeká druhé čtení. Ve hře je přitom i absolutní zákaz kouření v restauracích, který doporučil zdravotní výbor. Dnešní odklad druhého čtení znamená, že se poslanci ke schvalování této normy příští týden nedostanou. Návrh poslanců ČSSD na zrušení poplatků ve zdravotnictví čeká teprve první čtení.

Poslanci dnes v programu schůze udělali i další změny. Úplně z něj vyřadili druhé a třetí čtení takzvaného antidiskriminačního zákona. Dolní komora jej tak bude moci schvalovat nejdříve na své příští schůzi v březnu.

Sněmovna si také od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga vyžádala informaci o jednání o budoucím statutu Kosova. Vyslechnout by ji měla ve středu odpoledne.