Ministerstvo financí se musí zabývat náhradami za znárodněný majetek

Brno - Ústavní soud dnes rozhodl, že Benešovy dekrety stále platí a ministerstvo financí má tedy projednat návrh dědiců na poskytnutí náhrad za majetek, který byl podle dekretů po druhé světové válce zabaven. Rodina Porkertových se na Ústavní soud obrátila po té, co se ministerstvo odmítlo zabývat její žádostí o náhradu za znárodnění továrny na litinové kuchyňské mlýnky J. Porkert ve Skuhrově nad Bělou na Rychnovsku.

Rozhodnutí soudu je pouze formální a neříká, jak by mělo ministerstvo postupovat. Návrhy ale nesmí bez projednání odkládat. Soudci dnes totiž nerozhodovali o tom, zda mají Porkertovi nárok na znárodněný majetek, ale o tom, zda se jejich žádostí má zabývat ministerstvo financí. Podle něj už Benešův dekret o znárodnění dolů a některých průmyslových podniků splnil svůj význam a nezakládá již žádné právní vztahy. Žádost Porkertových proto odmítlo řešit. Stejný názor měl i Městský soud a Nejvyšší správní soud (NSS), kam se rodina obrátila. 

Porkertovi po roce 1990 dostali skuhrovské tovární budovy v restituci zpět, ale ve velmi špatném stavu. V roce 2003 proto požádali ministerstvo financí, aby zahájilo řízení o náhradě. Dekret Edvarda Beneše totiž s náhradami za znárodněný majetek počítal. Jejich poskytování mělo být později upraveno nařízením vlády, které však nikdy nebylo vydáno. Ministerstvo financí na žádost nijak nereagovalo. 

Rozšířený senát NSS nedávno v jiné kauze rodiny Porkertových, která se týkala továrny Foma, svůj postoj k problematice přehodnotil a nařídil ministerstvu, aby se návrhy dědiců zabývalo a neodmítalo je bez projednání. Nyní s největší pravděpodobností bude postupovat stejně i v případě skuhrovské litinové slévárny.