Sněmovna schválila nová protikorupční opatření, tresty však nezvýšila

Praha - Zpřísnění trestů za korupci veřejných činitelů se zatím odkládá. Poslanecká sněmovna dnes na návrh ústavně-právního výboru vypustila z vládního návrhu novely trestního zákona zvýšení trestní sazby za přijímání úplatků z původních osmi na dvanáct let vězení. Schválila ale některá nová protikorupční opatření.

Předseda ústavně-právního výboru Marek Benda i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil počítají s tím, že sněmovna zpřísnění trestů zahrne do nového trestního zákoníku. „Není to žádné odložení na neurčito, ale bude to více méně diskutováno současně během jara tohoto roku,“ řekl Pospíšil. Nový trestní zákoník byl již schválen vládou a sněmovna by ho měla začít projednávat v březnu. 

V rámci dnes projednávané novely trestního řádu sněmovna nicméně schválila některá nová protikorupční opatření. Zákon nově zavádí zákaz činnosti zkorumpovaných úředníků a umožňuje zabavení jejich majetku. Trestným činem bude i případ, kdy někdo o korupci ví, ale nenahlásí ji. Pracovníci finančních úřadů také dostanou povinnost informovat policii, mají-li podezření, že došlo ke korupci nebo praní špinavých peněz. Dosud se v tomto smyslu mohou odvolávat na pravidla mlčenlivosti.