Do Kosova dnes odletěli další čeští vojáci

Bochoř u Přerova - 116 vojáků záložní roty dvanáctého kontingentu KFOR odletělo dnes ráno z vojenského letiště v Bochoři do Kosova. Armáda do oblasti vyslala posily před očekávaným vyhlášením nezávislosti této srbské provincie. Podle mezinárodních pozorovatelů akce souvisí se situací po prezidentských volbách.

Vojáci byli vysláni do Kosova na základě požadavku velitele mnohonárodního úkolového seskupení Střed generála Gerarda Hegartyho a zamířili do severovýchodní části území, kde má český kontingent základnu „Šajkovac“. 116 příslušníků záložní roty dostalo povolávací rozkaz před čtyřmi dny. „Podle deklarované smlouvy jsme schopni do pěti dní tuto jednotku vybavit, zabezpečit a vyslat do místa určení,“ uvedl tiskový a informační důstojník 7. mechanizované brigády Jiří Klement.
    
Jednotka by měla v Kosovu pomáhat s řešením krizových situací, které by mohly nastat v případě jeho osamostatnění. Podle velitele Ivo Dvořáka patří mezi hlavní priority ochrana vojáků, civilních obyvatel, historických budov a náboženských objektů. 

Příslušníci záložní roty působili v Kosovu poprvé v dubnu 2006. Od druhého listopadu do poloviny prosince byli nasazeni naposledy. Armáda České republiky se mírové operace NATO v Kosovu účastní už od roku 1999 a má v zemi více než 500 vojáků.
   

Vydáno pod