Barbora Tachecí končí ve vedení Radiožurnálu

Praha - Ředitelka Českého rozhlasu 1 Radiožurnál Barbora Tachecí skončila ve funkci, kterou vykonávala od začátku listopadu. Podle serveru Aktuálně.cz se o odvolání rozhodlo už v úterý večer, kdy se proti Tachecí postavilo celé vedení rozhlasu. Její úkoly přebral šéfredaktor Alexandr Pícha.

„Nová koncepce Radiožurnálu tak, jak ji Rada Českého rozhlasu vzala na vědomí, poběží dál,“ potvrdila její mluvčí a místopředsedkyně Dana Jaklová.

Nové podobě Radiožurnálu od 1. ledna tohoto roku vyčítali posluchači i některé občanské iniciativy bulvarizaci, přiblížení stylu vysílání ke komerčním rádiím a necitlivou personální politiku. Tachecí totiž propustila několik známých tváří Radiožurnálu a naopak s sebou přivedla spolupracovníky z konkurenčních stanic.

Ne všichni posluchači tyto změny přijali s nadšením. Jejich nespokojenost vyjadřovala i občanská iniciativa s názvem „Nechceme přeladit, nemáme kam“, která proti postupu Barbory Tachecí sepsala petici.

Vedoucí představitelé Radiožurnálu ale odmítají, že by Tachecí byla odvolána kvůli změnám ve stylu rozhlasové stanice. „Důvodem byly rostoucí nesoulady ve vnitřní komunikaci,“ tvrdí mluvčí Radiožurnálu René Zavoral. „Odmítáme jakékoli informace o tom, že bychom bulvarizovali stanici. Byly to kroky k modernizaci, ke zkvalitnění veřejné služby,“ dodal pro Českou televizi.

Odvolaná Barbora Tachecí je ode dneška na dovolené v Dominikánské republice.

K dnešnímu dni byl také odvolán ředitel další stanice Českého rozhlasu - Radia Wave - Ladislav Lindner-Kylar. Důvodem odvolání „bylo porušení Kodexu Českého rozhlasu ve smyslu opakovaného používání nepřijatelných výrazových prostředků ve vysílání stanice“, uvádí rozhlas na svých internetových stránkách. Jeho post nyní zastává dosavadní šéfredaktorka stanice Judita Hrubešová.