Klaus ČSSD nepřesvědčil, aby ho opět zvolili prezidentem

Praha - Prezidentovi Václavu Klausovi, který se uchází o zvolení na další pětileté období, se při dnešní návštěvě poslaneckého klubu ČSSD nepodařilo sociálnědemokratické zákonodárce přesvědčit, aby mu dali své hlasy. Poslanci to říkali po téměř dvouhodinové diskusi s Klausem, při které se ani na všechny nedostalo.

„Věnovali jsme se otázkám, které souvisí s Klausovým působením ve funkci prezidenta,“ komentoval, na co se poslanci ČSSD v debatě soustředili, předseda jejich poslaneckého klubu.Poslanci si debatu pochvalovali, i když říkali, že se Klaus odpovědím na nepříjemné otázky vyhnul.

„Naše světy se prostě míjejí, jak to pan prezident hezky vyjádřil,“ uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek na tiskové konferenci po zasedání klubu. Připomněl také výrok Klause, že považuje sociální demokracii jen za měkčí formu komunistické strany. „On zůstává čestným předsedou Občanské demokratické strany,“ uvedl.

„Už v tuto chvíli, ať bude výsledek jaký chce, tak skutečným vítězem prezidentské volby je Jan Švejnar,“ tvrdí Paroubek. Je tomu tak podle něj proto, že by ho podle výzkumu veřejného mínění v přímých volbách volilo 60 procent voličů, zatímco Klause jen 40 procent. Šéf nejsilnější opoziční strany také připomněl, že by dalo Švejnarovi podle průzkumů přednost i 20 procent stoupenců ODS. Většina voličů ostatních parlamentních stran by dala hlas Švejnarovi.

Sociální demokracie bude trvat na veřejné volbě. Je to podle Paroubka nutné za situace, kdy lobbisté „vyhrožují předsedům politických stran“. Vyzval ODS, aby se k veřejné volbě také připojila a poukázal na to, že si ji přeje 70 procent občanů. Michal Hašek v České televizi na toto téma řekl: „Mně je jedno, jestli se Jan Švejnar stane prezidentem pomocí veřejného nebo tajného hlasování, já jsem zkrátka přesvědčen, že je lepším kandidátem než současný prezident Václav Klaus.“

Pro veřejnou volbu se zatím vyslovila ČSSD, Strana zelených a KDU-ČSL. Komunisté se ještě nerozhodli. Jejích vedení, které se sejde ve čtvrtek večer, se pravděpodobně podle posledních vyjádření jejich politiků také vysloví pro veřejnou volbu. Považují to za možnost, jak se vyhnout podezření, že svými hlasy pomohli zvolit Klause. „Ať si ji prosazuje ten, kdo o ni tolik stojí,“ řekl o tajné volbě místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Zdá se, že na ní bude nakonec trvat ODS jako jediná.