Koaliční schůzka ke způsobu volby prezidenta řešení nepřinesla

Praha - Strany vládní koalice sice mají společný zájem na důstojném průběhu páteční volby prezidenta, jak ale předejít hrozícímu sporu mezi sněmovnou a Senátem kvůli způsobu hlasování zatím nevědí. Schůdné řešení nenašli ani na dnešní koaliční schůzce, kterou narychlo svolal premiér Mirek Topolánek.

Sociální demokraté, lidovci, zelení a zřejmě i většina komunistů chtějí o nejvyšší funkci ve státě rozhodovat před zraky veřejnosti, zatímco občanští demokraté jsou pro diskrétní vyplňování volebních lístků. Vzhledem k rozložení sil v parlamentu se zatím zdá, že sněmovna se vysloví pro veřejnou volbu, zatímco Senát pro tajnou. Politici nyní řeší, jak hrozící konflikt parlamentních komor odvrátit.

„Určitě jsme se neposunuli. Hledáme v tuto chvíli právní způsoby jednotlivých řešení tak, abychom je vyřešili dříve, než nastanou komplikace. Bohužel, ta právní stanoviska jsou různá,“ konstatoval po koaličním jednání šéf lidovců Jiří Čunek. „Posun je minimálně v tom, že uděláme vše proto, aby ta volba byla v pátek důstojná,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu Topolánek.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř míní, že je třeba dál jednat. Občanští demokraté podle něj žádný nátlak na své koaliční partnery nevyvíjeli. „Žádná ultimáta nepadala, žádný nůž na krk,“ uvedl. Pro nejsilnější vládní stranu je prioritou, aby se obě komory parlamentu dokázaly na způsobu volby shodnout. Tluchoř dodal, že ODS chce rychlou volbu, žádné procedurální tahanice.

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že se koalice na volbě hlavy státu měla dohodnout už dávno. Bylo na místě to písemně potvrdit v koaliční smlouvě, případně v jejím dodatku, řekl novinářům Tlustý, považovaný za nejvýraznějšího Topolánkova kritika v ODS. Soudí, že každý má právo hlasovat tajně, a kdo nechce, měl by to respektovat, a ne vnucovat veřejnou volbu.

Topolánek ještě před koaliční schůzkou navštívil poslance a senátory KDU-ČSL, aby s nimi projednal způsob volby. Lidovci i nadále trvají na veřejné volbě, stejně jako Topolánkovi jim prý záleží na bezproblémovém průběhu parlamentní schůze. Čunek novinářům řekl, že nejen vládní politici se do pátku pokusí najít cestu, která by byla „pro všechny schůdná, průchodná a nebyla trapná“.

Předseda lidoveckých poslanců Pavel Severa uvedl, že premiér je žádal o to, aby volba byla důstojná, nepřesvědčoval je prý ke změně názoru. „Hrozí, že by volba mohla být natolik nedůstojná, že bychom se v pátek také vůbec nemuseli shodnout na tom, jakým způsobem volit. A celá volba prezidenta by skončila tak, že bychom odcházeli, aniž bychom mohli volit,“ poznamenal Severa.

Topolánek nechtěl své jednání u lidovců příliš komentovat. „Nepokládám tu volbu v této chvíli za vhodnou takového mediálního zájmu, protože už teď je to záležitost, kterou pokládám za téměř nedůstojnou. A mým zájmem je, aby ta páteční volba proběhla důstojně, a proto vám k tomu nic dalšího říkat nebudu,“ řekl premiér.

Komunisté svou taktiku pro páteční volbu určí až den předtím na společném zasedání stranických špiček a zákonodárců. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik je pro veřejnou volbu hlavně kvůli tomu, aby se zabránilo spekulacím o korupci. Také prý má signály, že kandidáta ODS Václava Klause budou navzdory oficiálním proklamacím stranických lídrů o podpoře jeho rivala Jana Švejnara volit i zákonodárci jiných stran - a odpovědnost za to pak chtějí „shodit“ na komunisty.