Zákonodárci jednají o způsobu volby prezidenta

Praha - Způsob volby prezidenta rozděluje nejen české politické strany, ale i obě komory parlamentu. Organizační výbor Poslanecké sněmovny se ve středu přiklonil k veřejné volbě hlavy státu. Tím jde do ostrého střetu se Senátem, který trvá na volbě tajné. Ústavní právníci se neshodují na tom, jestli je možné, aby každá komora volila jinak. Každopádně než se dohodnou, volit se nebude.

Komunisté budou teprve dnes jednat o tom, jestli budou prosazovat volbu tajnou či veřejnou. Podle předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčíka se ovšem i komunisté přikloní k volbě veřejné.

K lidovcům a sociálním demokratům, kteří preferují veřejné hlasování, se přidali i Zelení. Tajnou volbu už chce tak jen ODS. „Budeme se o to snažit, protože tajná volba je podle našeho názoru lepší, správná a svobodná. Pokud by se Senát a sněmovna shodly na tom, že bude volba veřejná, tak to budeme respektovat,“ řekl pro Českou televizi předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Premiér Mirek Topolánek podle zákulisních informací koaličním partnerům oznámil, že pokud nebude zvolen Václav Klaus, ohrozí to vládu. „Ctíme všechny dohody koaliční smlouvy, ale nemáme shodu na společném kandidátu. Všichni počítají s tím, že máme vlastního kandidáta. Není tedy důvod, abychom slaďovali strategii s koaličními partnery,“ řekl předseda Strany zelených Martin Bursík v Událostech, komentářích.

Jednání o způsobu volby zřejmě budou pokračovat až do rána. Přesto by se mohlo stát, že se zákonodárci v pátek zaseknou na debatě o proceduře a k samotné volbě hlavy státu se vůbec nedostanou.