Více než 50 procent občanů chce za prezidenta Klause

Praha - Václava Klause chce za prezidenta 53 procent lidí, Jana Švejnara by volilo 47 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu, který si u agentury SC&C objednala Mladá fronta Dnes (MfD). U voličů všech parlamentních stran kromě ODS ovšem v průzkumu výrazně zvítězil Švejnar.

Podle SC&C má každý z prezidentských kandidátů své typické stoupence. Klause preferují mladší lidé a voliči pravice, Švejnara příznivci levice a starší lidé. Švejnara by si za prezidenta přálo 72 procent dotázaných voličů ČSSD, stejný podíl komunistických voličů, 68 procent voličů zelených a 59 procent lidovců. Naopak 87 procent voličů ODS chce na Hradě Klause.

Klaus pro své stoupence představuje „jistotu, reprezentativnost a důvěryhodnost“ a „dobrého prezidenta“. Oceňují také, že „je Čech“. Příznivci jeho rivala vyzdvihují to, že Švejnar je mladší, sympatický a má charisma. Uvádějí rovněž, že ČR potřebuje změnu. Část lidí by Švejnara volila proto, že „Klaus je arogantní“.

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 2093 respondentů, vyplývá, že Klaus by ve všelidové volbě zvítězil celkem v 11 krajích. Švejnar by slavil vítězství pouze Moravskoslezském, Zlínském a Pardubickém regionu. U mužů je podpora Klause a Švejnara zcela vyrovnaná, ženy mírně (56 procent) preferují Klause.

O tom, kdo se stane příští hlavou státu, začnou poslanci a senátoři rozhodovat v pátek.