České zákonodárce čeká klíčová událost roku - volba hlavy státu

Praha - Poslanci a senátoři se dnes sejdou ve Španělském sále Pražského hradu, aby se pokusili zvolit nového prezidenta. O nejvyšší ústavní funkci budou usilovat dosavadní prezident Václav Klaus a ekonom Jan Švejnar. O tom, zda se volba hlavy státu bude konat veřejně, nebo tajně, rozhodnou zákonodárci až těsně před samotným aktem.

Pokud jde o podporu kandidátů, dělící linie nevede mezi koalicí a opozicí. Klaus je kandidátem ODS, se jménem Jana Švejnara první přišla Strana zelených. KDU-ČSL, třetí koaliční strana, je rozdělena. Někteří chtějí hlasovat pro Klause, jiní navzdory stranickému doporučení, které vyvolalo ve straně bouřlivé reakce, uvažují, že zvednou ruku pro Švejnara. Média v posledním týdnu spekulovala dokonce i o tom, že lidovci podpoří Klause výměnou za schválení zákona o církevních restitucích, který právě v současné době míří do parlamentu.

Profesora ekonomie na Michiganské univerzitě, který má český i americký pas, podporují rovněž sociální demokraté a senátoři ze čtyř frakcí. Komunisté oficiálně nevyjadřují podporu žádnému ze stávajících uchazečů o prezidentské křeslo.
 
KSČM totiž zcela nevyhovuje ani jeden z kandidátů, čelní představitelé však naznačují, že komunisté pomohou postoupit Švejnarovi z prvního volebního kola, a pak se uvidí. Je možné, že KSČM ve druhém a třetím kole nebude volit ani Švejnara, ani Klause, a později přijde se jmény dalších možných kandidátů.
 
Nová jména by ale KSČM zřejmě navrhla až pro případnou druhou volbu, tedy poté, co by se nepodařilo prezidenta zvolit ani ve třetím kole první volby. V souvislosti s případnou druhou volbou se spekuluje například o exministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi.
 
Současný prezident Klaus jde vzhledem k silné pozici ODS do volby jako favorit a případný neúspěch by byl velkým překvapením. Někteří občanští demokraté jsou rozladěni z toho, že zákonodárci obou menších vládních stran nejenže nebudou jednotně podporovat Klause, ale aktivně se podíleli i na výběru jeho protikandidáta. Z ODS zaznívají i hlasy, podle nichž by případný Klausův neúspěch znamenal konec nynější vlády.
 
Zkomplikovat Klausovo zvolení může v první řadě sociální demokracie. Pokud má mít Švejnar naději na vítězství, pak by mu největší počet hlasů měla dodat právě největší opoziční strana. Spekuluje se ale o tom, že několik zákonodárců ČSSD bude hlasovat v rozporu se stranickým stanoviskem, a dá tedy hlas Klausovi.
 

Vydáno pod