Vláda se opět věnovala reformě policie

Praha - Jedním z bodů, kterými se ráno zabývala vláda, byla reforma policie. Ministr vnitra Ivan Langer měl za úkol poslancům poskytnout souhrnné stanovisko. Potvrdil, že reforma probíhá přesně podle harmonogramu a struktury, kterou ministerstvo dříve určilo.

Jako zásadní změny hodnotí Langer jistotu kariérního růstu podle jasných pravidel, snížení počtu policejních funkcionářů a víc lidí v terénu. Reforma policie zatím prošla mezi policisty prvním připomínkovým řízením. Ministr vnitra věří, že další jednání proběhnou hladce a reforma začne platit od roku 2009.

„Koneckonců dnes budou mít poslanci možnost zkontrolovat si, jak jsou jednotlivé termíny a úkoly plněny. Jako základ máme připraveny dva návrhy zákona, vedle toho probíhá celá řada změn. Včera jsme shodou okolností naplno spustili jeden z deseti pilířů reformy, a tím je projekt P1000 v Praze v Karlíně,“ ujistil ráno Ivan Langer. Projekt P1000 je zaměřen na modernizaci policejních služeben. Desítky služeben by se měly objevit v novém kabátě již v letošním roce.

Aktuálním tématem je i odchod výkonných policistů z funkcí. Langer k tomuto problému dodává své stanovisko: „Jestli něco můžu garantovat, tak je to zásadní odlišení a dělicí čára minulého a současného vedení policie. Neexistuje sebemenší poptávka po tom, že by někdo chtěl něco zametat pod koberec.“

Ministr také komentoval odchod šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho: „Mě naopak mrzí, že odchází plukovník Kubice, protože ho považuji za jednoho z mála skutečně poctivých a čestných policistů.“

Vydáno pod