Víza do USA by skutečně mohla padnout nejpozději v lednu 2009

Praha - Vysoký představitel amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Richard Barth by dnes v Praze měl s členy vlády jednat o vízové povinnosti. Americké velvyslanectví v Praze chce dosáhnout toho, aby vízová povinnost pro české občany padla nejpozději do výměny prezidenta a vlády USA v lednu 2009. Ke stejnému výsledku chce podle ministra vnitra Ivana Langra dospět i česká strana. Ve studiu Dobrého rána záměry Spojených států potvrdil i americký velvyslanec v Praze Richard Graber.

Bartha čeká mimo jiné schůzka s ministrem vnitra Ivanem Langrem, vicepremiérem Alexandrem Vondrou nebo ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Barth bude diskutovat zejména o plánovaném uzavření česko-amerického Memoranda o porozumění v oblasti hraniční bezpečnosti, které je podle velvyslanectví USA jedním z nutných kroků k tomu, aby Česko získalo se Spojenými státy bezvízový styk. Češi zatím od roku 1919 nikdy nemohli cestovat do USA bez víz. Vyřízení víza vyjde v současné době na 131 dolarů. Naproti tomu Američané jezdí do Česka bez víz již od roku 1990.
video: Americký velvyslanec v Praze o zrušení víz do USA

Američané chtějí mimo jiné dokončit elektronický systém, který by jim například umožnil sledovat příjezdy návštěvníků do USA.
Už loni ale padla jedna z dosavadních hlavních překážek, kterou byl počet odmítnutých žadatelů o vízum. Počet odmítnutých žádostí o víza klesl z 9,5 procenta na zhruba 6,7 procenta. ČR se tak s rezervou vešla pod desetiprocentní hranici, kterou pro zařazení do bezvízového režimu stanovuje nově přijatý americký zákon.