Švejnar označil kampaň ODS za negativní a totalitní

Praha - Celá volební kampaň minulých šesti týdnů probíhala podle Jana Švejnara velice korektně. Je ovšem zklamán přístupem ODS, která ji pojala velmi negativně. Nejvíce ho mrzí výrok premiéra Topolánka, který v nedělních Otázkách Václava Moravce hovořil o spojitosti mezi financováním Švejnarovy kampaně a Československou obchodní bankou, kde Švejnar zastává funkci šéfa dozorčí rady.

„Moje financování je transparentní. Hned jsem proto zveřejnil, kolik jsem dosud za kampaň utratil a zveřejním i finální čísla. Byl bych rád, kdyby Topolánek svá tvrzení doložil nebo se omluvil,“ řekl Švejnar. Vedení ODS podle něj pojalo celou prezidentskou volbu velmi negativně a totalitně. Jako příklad uvedl zpochybňování svého českého občanství nebo útěky zadním vchodem na setkání se senátorským klubem. 

„U strany, která je zastáncem volné soutěže myšlenek, to považuji za bizarní,“ dodal. Motivací být prezidentem České republiky je tak snaha ukázat, že bude prezidentem všech občanů. Debaty se místo diskusí nad vizemi a názory kandidáta svrhávaly v osobní útoky, což je podle Švejnara jeden z důvodů, proč občany politika odrazuje.

Vydáno pod