Odbory ostře vystoupily proti reformě zdravotnictví

Praha - Zdravotnické odbory vystoupily proti reformě zdravotnictví a jsou připraveny organizovat stávky a demonstrace. Na reformě jim nejvíce vadí převod pojišťoven a fakultních nemocnic do soukromých rukou - označují to za velkou zdravotnickou loupež. Také varují před omezením dostupnosti péče občanům. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt však argumenty odborů odmítá.

Odbory považují postupy ministra Tomáše Julínka za ztrátu soudnosti a nevěří, že trh vyřeší vše i ve zdravotnictví. „Privatizační projekty podle zákona z roku 1991 bude schvalovat pouze vláda, nikoliv parlament. Jsou to tedy nevratné kroky. Tento způsob prosazování změn nás zvedl ze židlí,“ řekl místopředseda ČMKOS Jaroslav Zavadil. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta se ale žádné privatizační projekty nepřipravují, ale počítá se s přechodem na akciové společnosti. Jejich nový vlastník se má hledat až po převodu, což podle Cikrta není privatizace, ale podstatně lépe řiditelná a kontrolovatelná právní forma.

S tím odbory nesouhlasí. „Chystáme masivní kampaň do našich řad i do řad obyvatel, aby věděli, o co se zde vlastně jedná,“ řekl Zavadil. Rozruch kolem regulačních poplatků má podle něj jen zakrýt mnohem závažnější změny, které se nyní s převody majetku chystají.

Odbory vládě také vytýkají, že chce postupně privatizovat celé české zdravotnictví. Ministerstvo se brání, že se o celé zdravotnictví nejedná. „Klíčové fakultní nemocnice vláda privatizovat nebude. Univerzitám nabízíme vstřícnou ruku, aby se s námi dohodly na zákonu, kde budou mít na těchto nemocnicích podíl. Je to výhodné pro stát i univerzity,“ řekl Cikrt. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl se ale obává, že školy v těchto zařízeních nebudou mít kontrolu nad kvalitou vzdělávání.

Vydáno pod