Zákaz vjezdu do Otrokovic nerespektovalo již více než 100 kamionů

Otrokovice - Zákaz vjezdu do centra Otrokovic porušilo za tři týdny jeho platnosti 105 řidičů nákladních vozidel nad 12 tun. Šoféry, kteřínerespektovali dopravní značení, odhalil buď městský kamerový systém nebostrážníci městské policie přímo v ulicích. Informoval o tom mluvčíotrokovické radnice Milan Plesar.

„Většina těchto případů byla vyřešena v blokovém řízení, což sebou pro řidiče neslo kromě finančního postihu i jeden bod v bodovém systému,“ uvedl Plesar. Dodal, že některé případy putovaly na odbor právní a přestupkový otrokovické radnice, který může mimo jednoho bodu do bodového systému ve správním řízení uložit pokutu ve výši 1500 až 2500 korun.

Otrokovice protíná frekventovaná silnice první třídy, která spojuje Olomouc a Břeclav. Tranzitní roli této silnice převezme v budoucnu rychlostní komunikace R55. Obchvat Otrokovic, který byl dokončen na konci předloňského roku, je její první částí ve Zlínském kraji a podle radnice přispěl k výraznému úbytku kamionů jezdících přes město.

Po zavedení mýta ale řidiči nákladních vozidel začali přes centrum znovu jezdit. Radnice se neúspěšně obrátila na ministra dopravy s žádostí o výjimku ze zpoplatnění úseku rychlostní silnice, ta však byla zamítnuta. Situaci tak vyřešila instalace značek, které zakazují vjezd nákladním automobilům s hmotností nad 12 tun. Úsek je na obou koncích monitorován městským kamerovým systémem, objízdná trasa je vyznačena dopravním značením.

Od 29. ledna bylo zákazové dopravní značení navíc doplněno dodatkovými tabulemi „Mimo dopravní obsluhu města Otrokovic“. „Umožňujeme tak vjezd do centra města místním dopravcům, kteří jsou na tom existenčně závislí,“ sdělila starostka Radoslava Matuszková. Radnice si od zákazu vjezdu nákladních automobilů slibuje zklidnění dopravy v centru města, snížení hluku, omezení výfukových zplodin a celkově lepší podmínky pro pohyb občanů ve městě.