Veletrh Expolingua se rozšiřuje, přijede na něj 17 zemí

Praha - Mezinárodní veletrh jazyků, vzdělávání a kultury Expolingua se rozšiřuje. V Národním domě na pražských Vinohradech se na něm od 9. do 10. listopadu představí více než stovka vystavovatelů ze 17 zemí, tedy asi o třetinu více než loni. Novináře o tom na dnešní tiskové konferenci informovala ředitelka přehlídky Janica Ciglianová.

Loni se veletrhu zúčastnilo 13 zemí, letos přibyde například Guatemala, Rusko nebo Lotyšsko. Celá akce bude letos zaměřena hlavně na němčinu. „Přihlásilo se 20 institucí a univerzit z Německa, Rakouska a Švýcarska,“ řekla Ciglianová.

Němčinu organizátoři veletrhu zvolili mimo jiné kvůli tomu, že univerzitní vzdělávání v Německu a Rakousku má podle nich vysokou úroveň a je finančně dostupné i pro české studenty. Účastníci veletrhu, který je zaměřen hlavně na středoškolské a vysokoškolské studenty, si budou moci promluvit se zástupci několika vysokých škol o studijních možnostech i praktických stránkách pobytu v Německu.

Na veletrhu se představí také třeba pražský Goethův institut, který se snaží propagovat němčinu v Česku. Jeho zástupce Matthias Makowski dnes řekl, že institut si uvědomuje pokles zájmu o němčinu ve školách. Podle údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání se ve školním roce 2001/2002 učilo na základních školách němčinu ještě více než 270.000 dětí, loni už to nebylo ani 150.000. Makowski poznamenal, že přestože se zájem ve veřejných školách snižuje, u placených kurzů naopak roste.

Institut se proto nyní zaměřuje hlavně na výuku malých dětí a odborné školy, kde je zájem o němčinu motivován pracovními příležitostmi. Odborným vzděláváním se zabývá také Česko-německá obchodní a průmyslová komora. Na veletrhu představí například program duálního odborného vzdělávání. Jeho účastníci tráví polovinu času ve škole, polovinu v praxi. Na závěr získají titul na úrovni vyšší odborné školy a německý certifikát uznávaný ve všech zemích EU.

V doprovodném programu veletrhu bude letos možné vybírat z 66 přednášek a workshopů. Oblíbenou součástí akce jsou malé jazykové lekce. Letos jich bude na programu jedenáct, například japonština, čínština, hebrejština, portugalština, němčina nebo lotyština.

Loňský ročník veletrhu navštívilo více než 5000 lidí převážně ve věku 15 až 25 let.