Veřejnou volbu prezidenta chce 70 procent lidí

Praha - Z průzkumu agentury Median, který si objednaly dnešní Lidové noviny, vyplývá, že veřejnou volbu prezidenta by si přálo asi 70 procent občanů. Tajnou volbu podporuje 19 procent lidí a 11 procent nedokáže posoudit, která z variant je lepší. O tom, zda dojde k hlasování veřejnému, nebo tajnému, budou rozhodovat poslanci a senátoři až během dnešní volby hlavy státu.

Podle Medianu odráží výsledek průzkumu zejména to, že lidé by rádi v blízké budoucnosti volili hlavu státu sami, a protože si v současnosti nemohou prezidenta vybrat přímo, chtějí alespoň vědět, jak který zákonodárce hlasoval.

Průzkum také ukázal, že kandidáta Václava Klause podporuje mírně vyšší podíl respondentů než jeho soupeře Jana Švejnara. Klause by na Hradě rádo vidělo 36 procent dotázaných, Švejnara 32 procent. Zbylých 31 procent lidí soudí, že prezidentem by neměl být ani jeden z kandidátů. 

Sympatizanti Klause by jej volili proto, že se ve funkci osvědčil, žije v ČR, je známý a dobře reprezentuje stát. Naopak příznivci Švejnara si od svého oblíbence slibují změnu. Uvádějí, že Švejnar je nadstraník, není arogantní a je uznávaným ekonomem. 

Respondenti od nové hlavy státu především očekávají, že uklidní rozhádanou politickou scénu, pomůže vymýtit korupci a „vychová“ schopné úředníky.