Policie zahájila celostátní akci na kontrolu dálničních známek

Praha - Policie dnes ráno zahájila celorepublikovou dopravněbezpečnostní akci zaměřenou na kontrolu dálničních známek. Převážně dopravní policisté kontrolují řidiče na zhruba dvaceti stanovištích rozmístěných na dálnicích a rychlostních silnicích. Platnost loňských známek totiž na konci ledna vypršela a navíc se objevily padělky.

„Cílem akce je prověřit, zda řidiči známky mají a používají je správným způsobem, ale také odhalit případné padělky,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová. Kontroly podle ní skončí v odpoledních hodinách. Podílí se na nich kolem stovky policistů.

Hlídky se vyskytují například na dálnici D1 ve směru na Prahu i na Brno nebo na D11 ve směru na Hradec Králové. Policisté jsou také na rychlostních silnicích u Turnova a Příbrami.

Na plánované dopravněbezpečnostní akce upozorňovala dopravní policie již na počátku měsíce s tím, že bude prověřovat i pravost kuponů. V posledních týdnech se totiž na českém trhu objevily padělané dálniční známky. Jde o celoroční kupony na rok 2008 jak pro vozidla do 3,5 tuny, tak pro vozidla nad 3,5 tuny. Zatímco barva značky na rubu originálu známky je proměnlivá a přechází z tmavočervené do zelené, značka padělku má barvu narůžovělou a neproměnlivou.

Policisté řidičům také doporučili kupovat známky jen na poštách nebo čerpacích stanicích, které jsou označeny jako autorizovaný prodejce.

Dálniční známky letos zhruba o deset procent podražily. Roční dálniční kupon pro osobní vozidla stojí 1000 korun, pro nákladní vozidla do 12 tun 8000 korun, měsíční pro osobní auto přijde na 330 korun, pro malá nákladní auta na 2000 korun. V prodeji jsou také sedmidenní. Řidiči osobních vozidel za ně zaplatí 220 korun, řidiči lehkých nákladních vozidel 750 korun. Platnost loňských dálničních známek vypršela 31. ledna.