Nezvěstného Daniela Čermáka možná skrývá sekta

Praha – V pátrání po devítiletém Danielovi, kterého soud poslal do Olivovy dětské léčebny, se objevily nové okolnosti. Soud tak rozhodl, protože rodiče se na Danielově výchově nedokázali shodnout. Danielova matka Linda ale s dítětem utekla a už dva a půl měsíce je nezvěstná. Policie teď začala prošetřovat verzi, podle které mohla odejít k některé z náboženských sekt. O případu poprvé informovala Česká televize v pátek.

Vyšetřovacích verzí je víc – schovává je někdo z rodiny či známých nebo se dokonce ukrývají mezi členy náboženské skupiny. „Faktem je, že inklinace k náboženským sektám v případu je, ale zatím to nechceme specifikovat,“ potvrzuje komisař kriminální policie Prahy 1 Vladimír Veselý.

Otec Daniela říká, že v minulosti našel v bytě své tchyně materiály s náboženskou tématikou: „Byly to časopisy s takovými typickými obrázky pro sektu.“ To ale popírá Danielova babička Eva Pilátová: „Žádnou členkou sekty nejsem ani já, ani dcera, ani nikdo z rodiny.“

Podobné podezření šetří policisté i v snad nejzávažnějším případu týrání dvou bratrů - Ondřeje a Jakuba z Kuřimi. Rodina si zřejmě vytvořila skupinu odštěpenou od Hnutí Grálu. Spojitost se sektou je podle odborníků velmi obtížně prokázat.

Jestli je devítiletý Daniel skutečně mezi členy nějaké sekty, ukáže až policejní vyšetřování. Už teď je jisté, že jeho matce hrozí až dva roky vězení za ohrožení výchovy, maření výkonu úředního rozhodnutí a pomluvu.

O případ se začalo zajímat i ministerstvo práce a sociálních věcí, které se o něm dozvědělo až od České televize. Ze všeho nejdřív se chce sejít se sociálními pracovnicemi, které měly rodinu na starosti.

Oddělení Daniela od matky požadoval jeho otec a inspiroval se příběhem desetileté Terezy. Umístění dítěte do léčebny má být ale podle ministerstva poslední variantou. Prioritou je teď to, aby se matka s Danielem přestala skrývat.