ČSSD zkusí ještě přesvědčit komunisty, aby volili Švejnara

Praha - Sociální demokraté se pokusí ještě do sobotního třetího kola volby prezidenta přesvědčit komunisty, aby změnili svou strategii a podpořili Jana Švejnara. Zákonodárci KSČM zatím tvrdili, že jim nevyhovuje ani Švejnar, ani jeho protikandidát Václav Klaus, chtějí vyvolat novou volbu. Svého chtěli dosáhnout tím, že ve třetím kole nepodpoří ani jednoho - nyní ale údajně někteří zvažují o změně taktiky.

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath novinářům řekl, že je třeba dál jednat, protože jinak hrozí pat. „Nám jde o to zvýšit pravděpodobnost, aby byl Jan Švejnar zvolen ve třetím kole,“ prohlásil.

Předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek předpokládá i jednání s dalšími parlamentní stranami. „Potřebujeme jednat s potenciálními partnery o tom, zda třeba nezváží podporu Janu Švejnarovi. To by udělal každý, to by udělala i Občanská demokratická strana,“ řekl Paroubek České televizi. Na dotaz, zda se tato jednání uskuteční ještě dnes večer a zda kvůli tomu Paroubkova strana prosazovala ukončit hlasování do 21:00, pouze řekl, že se socialisté „musejí pokusit o zvrat, protože hlasovací poměry jsou velmi těsné“.

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik uvedl, že komunisté se teprve rozhodnou, jak se zachovají v závěrečném kole první volby. Ve hře je podle něj jak možnost, že se zdrží hlasování, tak varianta, že podpoří Švejnara. Sám je pro první možnost, někteří straničtí kolegové se ale prý  kloní k podpoře Klausova rivala. Nejdříve se poradí mezi sebou, teprve v sobotu ráno se možná sejdou i se sociálními demokraty.

Řada nerozhodnutých byla podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavla Severy i mezi lidovci. Sám Severa ČT řekl, že hlasoval pro Klause a jeho rozhodnutí bylo ovlivněno jednáním tábora, který podporuje Švejnara, při dnešní volbě. Dodal, že obstrukce při jednání obou komor poznamenaly i atmosféru v klubu KDU-ČSL a přiměly dva až tři lidovecké poslance, aby se přiklonili na stranu prezidentského kandidáta ODS.

Parlament dnes ani po celodenním maratonu a vleklých sporech o způsob volby ve dvou kolech o nové hlavě státu nerozhodl. Znovu se volitelé sejdou v sobotu dopoledne.