Dva dospělí a tři děti se přiotrávili kouřem při požáru domu

Český Těšín - Dva dospělí a tři děti se dnes ráno nadýchali kouře při požáru domu v Českém Těšíně na Karvinsku. Všichni skončili v nemocnicích v Českém Těšíně a Třinci. Žádný z pacientů nebyl v bezprostředním ohrožení života, řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. V péči lékařů skončilo jedenáctiměsíční batole a děti ve věku šest a 15 let. Podle informací ČTK si už děti z nemocnic odvezli jejich rodiče.

Všech pět osob je na jednotkách intenzivní péče. Byli intoxikováni zplodinami hoření, ale při vědomí. Ve dvoupodlažním obytném domě, kde podle hasičů žije skupina sociálně slabších obyvatel, začalo hořet okolo 06:00. „Především hořel starý gauč a další nepořádek. Zasažena byla i část dřevěného stropu,“ řekl mluvčí. Přivolaní hasiči dostali oheň pod kontrolu během deseti minut. Další hodinu a půl pak v domě dohašovali, rozebírali poškozený dřevěný strop a chodbu odvětrávali. Odhadovaná škoda je předběžně 20.000 korun. Příčinu vzniku požáru nyní vyšetřují policisté a hasiči. 

Ve dvou zničených bytech bydlely čtyřčlenná a sedmičlenná rodina. Obě už navštívila sociální pracovnice městského úřadu. "Jedné rodině zařídila
prozatímní ubytování v místním hotelu. Zbytek našel přístřeší u
příbuzných," sdělila ČTK mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.  Obyvatelé bytů už podle svých slov nespali, a možná i proto se jim podařilo před kouřem včas uniknout.

"V pondělí se sejde vedení města se sociálními pracovníky a zařídíme jim
provizorní bydlení," řekl starosta Vít Slováček. Radnice postiženým také
vyplatí mimořádnou okamžitou pomoc, aby si mohli koupit oblečení a základní potřeby.