Druhá volba prezidenta možná rozhodne i o vládě, napětí v koalici trvá

Praha - Volba prezidenta zvýšila napětí v koalici. Zelení, kteří nominovali Jana Švejnara, se ve svých projevech pustili do Václava Klause, což občanské demokraty rozladilo. O osudu vládního uskupení ODS, zelených a lidovců by mohla rozhodnout druhá volba hlavy státu, která se odehraje v pátek 15. února.

Dva dny boje o dalších pět let na Hradě byly tvrdé. Zelení se ve svých projevech ještě před začátkem volby prezidenta opřeli pořádně do Václava Klause. „Je moudré znovu zvolit za prezidenta člověka, který žádné ničení planety nevidí, nikdy v životě neviděl a nemyslí si, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci?„ tázal se při svém vystoupení předseda zelených Martin Bursík. „Nepotřebujeme prezidenta, který na evropské politické scéně vyvolává rozmíšky bez užitku a který zastánce evropského sjednocení pokládá za eurofanatiky,“ nebrala si servítky ani jeho stranická kolegyně Kateřina Jacques.

Někteří občanští demokraté se netají názorem, že volba hlavy státu nadělala mezi ODS a zelenými značné škody. „To, co předvedli zelení v těch svých vystoupeních, tak hraničilo s výstupy Miroslava Sládka,„ nechal se slyšet ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová to vidí podobně: „Jak vás by se dotklo, kdyby vás váš partner podrazil? Dotklo by se to vašich osobních vztahů nebo nedotklo? Každého se to dotkne.“

Zelení si nemyslí, že byli zbytečně ostří a koalice podle nich ohrožená není. Už proto, že společný postup při volbě prezidenta není zakotven v koaliční smlouvě. Podle politologů a komentátorů emoce časem opadnou a koalice by měla podobné rozbroje ustát.

Klausovým protikandidátem bude asi i ve druhé volbě bude Jan Švejnar. Toho kromě opoziční ČSSD podporuje i vládní Strana zelených a část KDU-ČSL.

Nyní občanští demokraté čekají na druhou volbu a věří, že v ní už Klause prosadí. „Teprve po úspěšné, nebo neúspěšné volbě prezidenta se bude rozhodovat, co se asi bude dít na úrovni vládní koalice,“ řekl novinářům první místopředseda ODS Pavel Bém. Nezvolení Klause v první volbě však podle něj nepochybně stabilitě koalice „nepřidá“.